De Levende Bibliotheek

Een open boek over het leven.

In de Levende Bibliotheek vind je geen papieren boeken. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over verlies, gelukt, ziekte, hoop, herstel,... Praten met een Levend Boek is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes.

Hoe werkt het?

Bij het begin van elke Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de aanwezige Levende Boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maakt kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.Samengevat

In De Levende Bibliotheek gaat het eraan toe zoals in een echte bibliotheek:

  • Het Boek is de persoon die zijn ervaringen wil delen.
  • De Ontlener is de persoon die een 'boek' wil ontlenen.
  • De Catalogus is de verzameling van titels en korte beschrijvingen van elk boek, met trefwoorden.
  • De Bibliothecaris is de beheerder van De Levende Bibliotheek.

Waar?

De Levende Bibliotheek wordt georganiseerd op publieke plaatsen: in een bibliotheek, tijdens een congres of muziekfestival, in een stadshal, … Elke Levende Bibliotheek duurt enkele uren tot enkele dagen.

Openbare bibliotheken zijn bij uitstek goede ontmoetingsplaatsen om een Levende Bibliotheek op te zetten. Maar je kan ook speciaal ontmoetingsmomenten creëren.

Respect en waardering

De Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) zet zich in voor een realistisch beeld over geestelijke gezondheid en doet dat door informatie aan te bieden en projecten op te zetten. Daarin worden steeds patiënten en familieleden betrokken.

Een belangrijke ontwikkeling in de geestelijke gezondheidszorg is mensen met psychische problemen betrekken in hun eigen herstelproces, en in de publieke actie naar meer respect en waardering.

Een Levende Bibliotheek in uw gemeente

We nodigen openbare bibliotheken uit om zelf een Levende Bibliotheek te organiseren. De catalogus – om in de beeldspraak te blijven – is dan samengesteld uit mensen die rechtstreeks betrokken zijn bij geestelijke gezondheidszorg (patiënten, familieleden, hulpverleners). De VVGG zorgt voor ondersteuning en coaching. De lokale bibliotheek creëert ruimte en tijd, en staat in voor de externe communicatie, via nieuwsbrieven, sociale media en andere kanalen, zoals een stadsmagazine of wijkkrant. De focus ligt altijd op het ontmoetingsaspect.

Het werkt!

Op uitnodiging van Kunstencentrum Vooruit (Gent) organiseerden we in november 2013 een try-out. Uit de voorbereiding en ook nadien bleek een groot enthousiasme bij de deelnemers. Ze hebben De Levende Bibliotheek beleefd als een erg respectvolle manier om in gesprek te gaan met mensen, zonder vooraf beoordeeld te worden op hun verleden of hun gezondheidsstatus. De baseline van het project is dan ook: Beoordeel een boek niet op zijn kaft.

Geplande LB's
Voor dit jaar staan volgende plaatsen al op de agenda
2018 (Pittem, Vilvoorde, Hasselt, Kortenberg 13/10)

Vorige LB's
In 2015 was de Levende bibliotheek te gast in Sint-Niklaas, Menen, Vilvoorde en Antwerpen.
In 2016 waren we in Kortenberg (2x), Brussel, Brasschaat, Watermaal-Bosvoorde, Brugge en Kortrijk.
In 2017 zijn we in Antwerpen, Roeselare, Aalst & Kortrijk geweest.
In 2018 zijn we reeds in Gent 19/3, Brussel 26/3 geweest.

Heb je ook interesse om een Levende bibliotheek te laten doorgaan neem dan contact op met Rik Van Nuffel voor de algemene voorwaarden en boekingen.

Nieuwe kandidaten zijn welkom. De plaatsen zijn beperkt.

In de bibliotheek te Antwerpen een gesprek met een Levend Boek

Levende Bibliotheek maakt psychische problemen bespreekbaar op Focus|WTV tijdens de Levende bibliotheek te Roeselare.